Наредба №5 на Министерството на здравеопазването (МЗ), в която със защита от уволнение или съкращение се ползват пациенти с 6 заболявания, се нуждае от спешна промяна.

За това алармира евродепутатът Филиз Хюсменова в писмо до шефа на тристранния съвет и вицепремиер Зинаида Златанова и до здравната министърка д-р Таня Андреева.

Въпросната наредба не е променяна от времето на Тодор Живков - от далечната 1987 г. А предложените поправки от МЗ, които предвиждат същата закрила за още 100 000 българи с тежки заболявания по модела на ЕС, отлежават в тристранния съвет от края на миналата година.

Хюсменова е готова да се обърне към европейските институции, ако нашите власти не пожелаят да се съобразят с европейските законодателни норми.

В момента защитени от уволнение са болните с онкологични, психиатрични, професионални болести, с диабет, туберкулоза и исхемична болест на сърцето.

Има предложение да се добавят още 9 нови класа тежки заболявания, сред които са СПИН, паркинсон, множествена склероза и др., атакуващи все хора в активна трудова възраст.

Доста от тях крият от работодателя диагнозата си от страх да не загубят хляба си.

От ведомството на Зинаида Златанова съобщиха, че ще дадат становище, когато вицепремиерът се запознае с проблема.