Един и половина милиона болни българи с хронични заболявания ще останат без безплатни лекарства и медикаменти с намаления, които сега им се осигуряват за сметка на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи магистър-фармацевтът Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки вчера. 

От 16 септември хората ще трябва да ги плащат от джоба, тъй като до тогава ще свършат парите на касата за медикаменти въпреки актуализацията на нейния бюджет, посочи Костов.

Мрачната прогноза потвърдиха още председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и Иван Димитров – член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Българския пациентски форум.

Едва 25 млн. лв. от разписаните 225 млн. лв. в актуализацията на бюджета на касата са предназначени на медикаменти за домашно лечение. По изчисленията на икономисти, ангажирани от пациентските организации, тази сума ще бъде изчерпана до средата на септември и то предимно за

лекарства за онкоболните

Идеята сега е НЗОК да се разплати с аптеките за доставка на лекарствата в началото на 2015-а. Малките от тях обаче нямат достатъчно оборотни средства, за да ги предоставят на пациентите, и чакат парите си чак догодина, обясни магистър-фармацевтът Николай Костов.

По думите му при това финансово упражнение малките аптеки ще фалират. Големите вериги обаче също няма да могат да дават медикаменти на всички нуждаещи се болни.

Те могат да преговарят с доставчиците за отсрочено плащане, но касата им наложи лимити, в рамките на които да отпускат лекарства безплатно и с намаление, обясни проблема той.

Предлаганите от финансовия министър Петър Чобанов 225 млн. лв. за актуализация на бюджета на НЗОК ще достигат предимно за разплащане с болниците до края на годината, единодушни са от пациентските организации.

Затова те

настояват парламентът да гласува

исканите от Надзорния съвет на НЗОК 328 млн. лева.

Според д-р Станимир Хасърджиев с 225-те милиона управляващите се опитвали да си осигурят спокойствие до изборите. Той обаче бе категоричен, че не е изключено лекари и пациенти да излязат по улиците на протест, ако бъде гласувана по-малката сума.

С тези пари ще бъде подписана смъртната присъда на 1,5 млн. българи, които нямат средства да си плащат лекарствата, посочи и надзорникът от касата Иван Димитров.