Трудовите злополуки през 2010-та година са със 150 повече, отколкото през 2009-та година. Това сочат данните на Главната инспекция по труда.

През миналата и в началото на тази година 121 работници са загинали на работните си места, като от началото на тази година смъртните случаи са 15. Най-много от тях са в строителството и добивната промишленост.

Заместник председателят на миньорската федерация към КНСБ Александър Кънев заяви пред "Хоризонт", че част от злополуките, довели до смърт в отрасъла, е можело да бъдат избегнати:

"Във връзка със ставащата реформа в здравеопазването ни накара да се обърнем към съответните предприятия да потърсят промени в схемата на оказване на първа помощ, закупуване на линейки, сключване на договори с медицински лица, тъй като има опасност в тези отдалечени от големите градове,региони, където стават промени в здравната система. В родопския регион, в който има няколко минни предприятия - Лъки, Златоград, Мадан, Кърджали, там трябва да има по-голяма честота на проверките." 

По повод международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки от КНСБ поднасят цветя на много места в страната, където има паметни плочи на загинали работници.