Бедността и неравенството, както и регионалните различия в България се задълбочават. През последните 10 години различията между отделните региони у нас са се увеличили с 44%, докато в Румъния само с 10%, а в останалите страни от ЕС с още по-малко. 

Това отчетоха от Института за икономически изследвания на БАН в годишния си доклад за състоянието на икономиката.

Според доклада в България има относително високо ниво на бедност. Около 20-22% от населението живее в риск от бедност, докато средното за ЕС ниво е 16-17%.
Между 41 и 44% от българите в последните години посочват, че живеят в материални лишения. От 2008 г. досега броят им се задържа на едно постоянно ниво.

Ако прогнозите за растеж на икономиката се сбъднат, през тази година и още повече през следващата най-после ще има обрат на пазара на труда и заетостта ще започне да се увеличава, прогнозираха от БАН.

Увеличението на заетите обаче ще бъде изключително слабо - с не повече от 10-20 хиляди души тази година.

През 2015 г. тенденцията ще се засили и ако икономическият растеж се запази, общо за трите години до края на 2016 г. у нас ще бъдат създадени към 100 хиляди нови работни места, прогнозира асистент Любомир Димитров от Института за икономически изследвания. За сравнение в кризата бяха закрити към 450 хиляди работни места, т.е. до края на 2016 г. ще бъдат възстановени по-малко от една-четвърт от тях.

Според специалистите на БАН в последната година ръстът на работната заплата се забавя. Това се дължи на няколко фактора: продължаващата икономическа несигурност, намаляващият темп на съкращенията, които засягат основно нископлатени работници, както и заради административните мерки на правителството за изсветляване на икономиката.

Докладът отбелязва и все по-слабата връзка на заплатата с производителността на труда. Според изчисленията от 2011 г. насам ръстът на реалната заплата изпреварва този на производителността.