Тази година работещите най-накрая ще могат да получат пари за обучения по чужд език, дигитална компетентност или професия по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". 50 млн. лв. са заделени за ваучери за обучения на заетите хора.

Схемата трябваше да започне миналата година, но от социалното министерство се забавиха. От общата сума 10 млн. лв. ще е за фирми, както и за всички национално представителни организации на синдикатите и на работодателите. Те също ще могат да обучат своите служители, но ще трябва да осигурят съфинансиране.

Над 19 500 свободни работни места по схема "Обучения и заетост" 

 

Безплатни обучения за работещите 

 

Безработните вече ще вземат пари и за мотивационните обучения

 

За наетите на трудов договор хора няма изискване да доплащат за обученията си от джоба си, но пък при тях изискването е да са най-много със средно образование.

Целта е общо около 25 хил. служители на трудов договор - чрез работодателите и самостоятелно - да повишат квалификацията си, става ясно от публикувания проект на процедурата от управляващия орган на оперативната програма.

Ваучерите са на стойност от 400 до 1800 лв. в зависимост от професията и времето за обучение. Обученията трябва да са в приоритетни области на икономиката, пише в условията. Такива според тях са строителството, социални и здравни работници, производство, транспорт и други.

Ако пък обучението не е в тези приоритетни за икономиката сектори, тогава има изискване поне половината от работещите, които ще бъдат обучавани в една фирма, да отговарят на поне едно от условията: да не са с по-високо от средно образование или да са над 54 г.

За обученията по чужди езици ваучерът ще е за 700 лв. за не по-малко от 300 учебни часа и три нива на езика. За обученията по дигитална компетентност ще се дава ваучер за 250 лв. за 45 учебни часа. За разлика от предишните подобни схеми по оперативната програма дистанционно обучение няма да се финансира.

Фирмите, които ще кандидатстват за обучение на своите служители, трябва задължително да осигурят съфинансиране.

Големи предприятия трябва да осигурят поне половината от средствата за обученията на служителите си, средните предприятия - 40%, а малките - поне 30%.

Ако обаче фирмите предложат обучение на повече работещи при тях на трудов договор хора с увреждания, безвъзмездното европейско финансиране може да се увеличи до 70 на сто