Около 3000 работни места за учители все още са незаети, въпреки че до 15 септември остава по-малко от месец. Това показват данни на Агенцията по заетостта за цялата страна. Най-много свободни места има за преподаватели по математика, информатика, природни науки и английски език.

„Проблемът с недостига на кадри за тази учебна година ще бъде преодолян.

Задълбочаване се очаква в следващите между 5 и 15 години“,

заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Ресорното министерство вече обмисля как да се бори с намаляващия брой учители.

„От една страна, са резервите – учителите, които навлизат в пенсионна възраст. От друга страна, са младите хора, които искаме да привлечем“, заяви още Вълчев. Третият вариант, които министерството обмисля, е да привлече хората с различно образование, които да се квалифицират като учители. Ведомството вече разработва програма, която предвижда по-малка натовареност за учителите в ранна пенсионна възраст. Целта на тази мярка е преподавателите да се задържат по-дълго в образователната система. В момента около

24 000 от всички 90 000 учители са в предпенсионна възраст

За да привлече повече млади хора към преподавателската професия, властта увеличи с 15% заплатите в сферата на образованието от 1 септември.

„От догодина предвиждаме още едно увеличение с 20-25%. За 3 години учителските заплати ще бъдат удвоени“, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

От МОН припомниха, че от утре над 11 000 експерти от цялата страна ще работят за връщането в клас на отпадналите от образователната система деца. Кметове, социални работници, училищни директори и полицаи ще броят и издирват хлапетата, които не посещават учебните занятия.

Ако родителите все пак откажат да изпратят децата си в класната стая, детски им надбавки ще бъдат спирани както досега. Новото обаче е, че неусвоените пари няма да се връщат в Агенцията за социално подпомагане, а ще се пренасочват към бюджетите на училищата. Така със събраните пари ще се подпомагат семействата, който редовно изпращат децата си в клас.