За по-малко от 4 месеца 315 майки са се върнали предсрочно на работа - преди детето им да навърши една година. Така те получават към заплатата си и половината от майчинството от НОИ.

Средната сума, която получават тези жени, е 538 лв., сочат данните на НОИ.

Това означава, че възможността се ползва от високоплатени жени, чието обезщетение от НОИ е над 1000 лв. За сравнение средното обезщетение за бременност и раждане към средата на годината за страната е 510 лв.

Максималната сума, която НОИ може да плаща за предсрочно завърнали се на работа майки, обаче е близо 1200 лв., ако жената се е осигурявала на максималния праг от 2600 лв. за последните две години.

Тази възможност, която очевидно се радва на популярност, започна да действа от юни, като целта е да се стимулира завръщането на работа на квалифицирани жени с високи заплати.

Майките могат да се върнат на работа след изтичане на болничния от 135 дни, който се отпуска от лекар. От тях 45 дни са преди раждането, а останалите 90 - след раждането.

Ако преди жените се връщаха по-рано от майчинството си, НОИ спираше да им плаща обезщетението. В същото време, ако жена се върне на работа през втората година, когато се получава 340 лв. от държавата, получава половината от сумата.

Според данните на НОИ от миналата година, когато мярката бе приета в Народното събрание, между 1 и 2% от жените у нас се връщат още в първата година от майчинството на работа. Целта е да се стимулират повече майки да се върнат на работа.