758 лева е била средната работна заплата за второто тримесечие на годината. Има леко повишение в сравнение с предишните месеци. Наетите на трудови договори в края на юни са 2 150 000 души, което е с близо 48 хиляди повече от март.

В сравнение с първото тримесечие повече наети има в хотелиерството, селското стопанство и недвижимите имоти, а намаление се отчита в сектор "Oбразование". Най-голям е делът на наетите в преработващата промишленост и търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети, съобщава националната статистика.

През април средната месечна работна заплата е 760 лева, през май е по-ниска - 758 лева, а средното възнаграждение за месец юни намалява още - до 755 лева. Най-съществено процентно увеличение на заплатите има при финансовите и застрахователните дейности - с 10% и в секторите "Образование" и "Селско, горско и рибно стопанство", където възнагражденията са по-високи с около 8 на сто, сравнено с периода от януари до март.

Най-високите средни заплати през второто тримесечие са получили тези, които се занимават със създаване и разпространение на информация - почти 1780 лева за месец, както и с производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия - 1500 лева.

Най-ниско платени са административните дейности - с 498 лева средна работна заплата.