Ограничаването на ръста на безработицата през март, когато дори беше отчетен лек спад спрямо февруари - от 9.78 до 9.52%, става основно с пари от държавния бюджет и по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на ЕС.

Това личи от данните на Агенцията по заетостта за нови наети по програми и мерки, финансирани с европейски средства и от държавата. Според тях над 10 800 души са включени в обучение и заетост през март с финансиране по Националния план за действие по заетостта и от европари по програмата. В същото време регистрираните безработни са намалели на 352 493, или са с 9877 души по-малко от февруари.

Вчера обаче от Българската стопанска камара за пореден път предупредиха, че реалната безработица според тях е към 17%, тъй като работните места само в кризата са намалели с около 300 000. Има огромен брой хора, които не се регистрират в бюрата по труда, защото не се надяват да си намерят работа. А статистиката на АЗ отчита само регистрираните безработни.

Становището на работодателската организация се подкрепя и от изследване на КНСБ през октомври-ноември 2010 г., което показа, че 24% от безработните българи никога не са се регистрирали в бюрата по труда, а 15.1 на сто го правят само за периода с право на обезщетение. А едва 53.8% от безработните поддържат регистрация през целия период.

С пари от националния бюджет новите безработни, на които е осигурена заетост и обучение са 4423, което е с 1654 души повече, отколкото месец по-рано. Общо работилите по програми и мерки през месеца са 27 348 лица, а изплатената от бюджета сума е 4.2 млн. лв. Бюджетът на националния план за действие по заетостта е 73 млн. лв.

Традиционно националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" е осигурила най-много работни места през март - 15 015 лица, като преобладаваща част от тях (11 795) са работили в аварийни дейности. От бюджета се плаща още за лични и социални асистенти, за заетост на хора с трайни увреждания, сезонна или почасова работа, за стажове по специалността на 954 младежи, които никога не са работили по нея.

С европейски пари по схемите на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" в заетост и обучение през март са включени 6384 безработни и заети лица. В последваща заетост след обучение са включени над 1810 души. По най-скъпата схема "Развитие", която е с бюджет 250 млн. лв. и предлага обучение и последваща заетост на безработни, в курсове през март са включени 3288 лица.

Успешно са завършили 2666 от тях, а в заетост след обучение са включени 1704 лица. За "Развитие" работодателите първо заявяват работни места по определени специалности, след което са длъжни да назначат на тях част от безработните, успешно завършили обучение за съответните позиции.

От началото на проекта в обучените са включени общо 16 294 лица, завършили са 9094 души, а работа са започнали 6699, които получават 320 лв. от програмата, а работодателят осигурява поне още толкова за осигурителни вноски и др. С европари се плаща и за хора, минали на половин работен ден, които през останалите 4 часа се обучават в избрани от тях курсове за ключови компетенции или професии. Най-много от включените в обучение, които могат да избират, искат да учат езици, компютри, да стават счетоводители или готвачи.

Недоволни

Като основна причина за нередовната регистрация в бюрата по труда 56% от българите определят недоверието им във възможностите на бюрата да им осигурят заетост. 34.1% разчитат на собствени възможности, 20.3 на сто не виждат смисъл да поддържат такава, щом нямат право на обезщетения, 17.4% са отблъснати от бюрокрацията, а над 11 на сто нямат пари за пътуване до бюрата по труда, сочат данните на КНСБ.