Намалява се санкциониращият срок, в който безработните имат право на следваща регистрация в дирекциите ”Бюро по труда” от 12 на 6 месеца. Тази и други поправки в Закона за насърчаване на заетостта гласуваха на първо четене днес народните представители, предаде БГНЕС.

Намаляването на санкциониращия срок има за цел да върне безработните в по-кратък срок на пазара на труда и да им осигури достъп до широк кръг услуги, обучение и субсидирана заетост, включително по схемите на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”.

Право на следваща регистрация имат само лицата, които нямат задължения към бюджета поради неспазване на изискванията на договорите, сключени при участието им в програми, мерки и обучения, финансирани със средства за активна политика на пазара на труда.

Ще се предоставят суми за работодатели, наели на работа за период до 12 месеца по т. нар. "зелени работни места” безработни лица с непрекъснато поддържана регистрация в дирекциите "Бюро по труда” за период, не по-кратък от 6 месеца. Насърчаването на заетостта на т. нар. "зелени работни места” е една от водещите цели на Европейския съюз, включена в Стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж "Европа 2020”.

Субсидирането на работни места в нови перспективни екологични области предоставя възможност както за опазване на околната среда, така и за създаване на нова качествена заетост. Списъкът с икономическите дейности, свързани с производството на стоки и предоставянето на услуги, подпомагащи опазването на околната среда, ще бъде утвърден от министъра на околната среда и водите и министъра на труда и социалната политика.

Удължава се също срокът за стажуване на младежите, завършили през последните 24 месеца професионалното си обучение и които са без трудов стаж по специалността при работодател от 6 на 9 месеца.