Безработните у нас на възраст между 15 и 66 години са 11,3 процента. В селата те са 118,3 хиляди души, 252,4 хиляди са без работа в градовете.

Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов във времето за парламентарен контрол, в отговор на въпрос за ограничаване на безработицата в селата.

Броят на заетите в селата е 631,1 хиляди души. Коефициентът на безработицата в селата е 15,8 на сто при 10,0 процента в градовете.

В условията на ниско търсене на труд и свито предлагане на нови работни места се ограничиха възможностите за включване в трудовия пазар на безработни, посочи Младенов.

По неговите думи, за да се балансира и оптимизира пазарът на труда, се предприемат действия за повишаване на заетостта чрез осигуряване на качествена работна сила и включване в заетост на неравнопоставените групи на пазара на труда, приоритетно от най-засегнатите от кризата региони.

Младенов посочи, че в тази посока правителството осъществява конкретни действия, финансирани със средства от държавния бюджет и Европейския социален фонд в рамките на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". За подкрепа на заетостта на местно равнище ключова роля има подобрената координация в политиките и укрепване на партньорствата. 

За намаляване на безработицата във всички области се изпълняват 153 регионални програми, финансирани със средства за активна политика на пазара на труда, съобщи Младенов. Броят им е почти два пъти по-голям в сравнение с 2010 г. По тези програми до края годината ще се създадат над 2000 работни места.

През 2012 г. е предвидено включването на 28 хиляди безработни по програми и мерки. Средствата се разпределят при отчитане на особеностите на местните пазари на труда, каза още министър Младенов.