Безработните да вземат стипендия за участията си и в мотивационни обучения, предвиждат промени в Закона за насърчаване на заетостта.

Въпросните обучения са между 2 и 5 дни и учат хората да пишат мотивационни писма, автобиографии, да се представят на интервюта за работа и т.н.

"Това са единствените обучения за възрастни, за които не са предвидени стипендии, а само разходи за самия курс и за транспорт. Въвеждаме ги, защото трябва да има равнопоставеност. Разходите няма да са много, тъй като самите обучения са кратки", обясни социалният зам.-министър Зорница Русинова. В момента безработните получават по 8 лв. на ден за участие в някакъв курс.

Според мотивите с промените се въвеждат нови мерки на пазара на труда с цел насърчаване на младежката заетост. С проекта се обособяват отделни групи от безработни до 29 г., които нямат стаж по специалността, имат само основно или по-ниско образование или са без работа повече от 1 г.

При назначаването им като стажанти, чираци или на субсидирани работни места бизнесът може да ползва пари от бюджета за заплати, осигуровки, обезщетения и за наставници. Те сега имат право на това, но младежите попадат в общите групи безработни без стаж, с ниско образование или останали дълго без работа. Размерът на финансовата подкрепа от държавата се определя ежегодно с Националния план за действие върху заетостта.

На практика, ако чрез него бизнесът не получи по-високи стимули от общоприетите за назначаването на младежи, мярката може да се окаже безсмислена, защото е по-вероятно да се предпочетат по-възрастни работници заради трудовите им навици и умения.