Около 50 хил. български и румънски граждани са кандидатствали за работа във Великобритания през първите три месеца на тази година, сочат данни на британската Национална статистическа служба, пише Daily Mail.

След вдигането на ограниченията на пазара на труда за имигранти общо 34.9 хил. румънци и 10.4 хил. българи са подали заявления за осигурителен номер през първите три месеца на тази година.

"Новите статистически данни разклащат основите на твърденията, направени миналата седмица, че броят на румънските и български работници всъщност се е понижил през първите месеци на 2014 г.", пише изданието.

През тримесечието общо 46.9 хил. румънци са подали заявления за осигурителен номер, което е със 163% повече от броя им през предходните 12 месеца (17.8 хил. души). 

Регистрациите на румънците през първото тримесечие на 2014 г. са близо два пъти повече, отколкото за цялата 2013 г. Българските заявления са се увеличили със 71% до 17.7 хил. през 12-те месеца. 

Националната статистическа служба посочва още, че 30% от регистриралите се през 2014 г. са били във Великобритания в продължение на повече от една година, а 22% са се регистрирали в първите три месеца от пристигането им на Острова.