Висшите служители вече няма да може да взимат бонуси. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене Закона за държавния служител. 83 народни представители го подкрепиха, 18 бяха "против" и още толкова се въздържаха.

Текстовете дойдоха след широкия обществен отзвук, който получиха раздадените хиляди левове в администрацията като допълнителни възнаграждения.

Депутатите обаче оставиха възможността бонуси да получават служителите с изключителни постижения. Те ще могат да взимат допълнително до 30% от заплатата си. От опозицията скочиха веднага срещу този текст.

"Поставяте в политическа и партийна зависимост държавните служители - кой ще ги определя и на каква база, по каква методика, или може би защото ще имат силикон, руса коса и дълги крака, ще получават и изключителни постижения", възстана червената Емилия Масларова. По думите й служителите щели да се превърнат в "послушковци".

"Единият ще ходи да клепе другия, другият ще ходи да говори срещу третия, за да могат хората да получат някакви пари - това не е стабилна държавна администрация, това не логика на стабилен закон", продължи да негодува бившата социална министърка.

"Необходими са ясни критерий и правила как се формира работната заплата", скочи обаче Искра Фидосава, която е един от вносителите на промените. Тя обясни, че онези служители, които работят и си вършат добре задачите, ще получават и по-високо възнаграждение. 

"Законът ще въведе ограничения и за допълнителното материално стимулиране за членовете на политическите кабинети", обясни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в парламента. Той и депутатите от ГЕРБ обещаха преди второто четене на закона да има ясно разписани критерии кой и как ще получава бонуси.

Дянков допълни, че служителите в силовите структури като МВР, МО и ДАНС да станат държавни служители. Предложението за това дойде от ДПС.

Новите промени орязват бонусите до 30% от основната заплата на чиновниците. Освен това се забранява на администрациите да си раздават като допълнително материално стимулиране парите от събраните административни глоби. Пада и възнаграждението за прослужено време на чиновниците. То ще бъде част от основната заплата. Промените в закона ще засегнат около 16 хиляди души.