Български и гръцки инспектори по труда започват съвместни проверки на територията на Благоевградска област - в общините Сандански, Струмяни, Петрич и Кресна.

От днес до 10 декември ще се проверява как се спазва трудовото законодателство в предприятия със смесено участие, както и в такива, за които има сигнали за системно нарушаване на нормативните документи.

Съвместните инспекции се организират в изпълнение на договореностите в Споразумението за сътрудничество между Министерството на труда, семейството и социалните грижи на Румъния, Министерството на труда и социалното осигуряване на Гърция и Министерството на труда и социалната политика на България в областта на условията на труд и защитата на трудовите права, подписано на 30 септември тази година в София.

В първите два дни от работното посещение българските и гръцките инспектори обмениха информация за трудовото законодателство в двете страни; организационната структура на инспекциите; правната уредба на трудовите правоотношения в България; организацията на дейността по здравословни и безопасни условия на труд в предприятията, както и практически въпроси за прилаганите инспекционни процедури и практики.

От гръцка страна участват главният секретар на Министерството на труда и социалната сигурност и 21 инспектори. В заключителната част на работното посещение ще бъдат обобщени резултатите от проверките и дискутирани практически аспекти на по – нататъшното сътрудничество в рамките на подписаното споразумение.