Шест месеца след старта на Европейския корпус за солидарност, Европейската комисия предлага работа и стажове на поне 6000 младежи по два проекта във Франция и Италия.

ЕК подкрепя два проекта, които ще предложат свързани със солидарността работа или стаж в друга държава от ЕС, съобщават от Комисията.

Двата проекта са ръководени от френската публична служба по заетостта („Pole Emploi“) и италианската Национална агенция за активни политики за заетост (ANPAL). Те обединяват служби по заетостта и организации от различни държави -членки на ЕС, например организации на работодателите и институти за обучение, за да предоставят възможности за работа или стаж в области, свързани със солидарността, на младежи на възраст между 18 и 30 години

Проектите се финансират с над 14 милиона евро от програмата за заетост и социални иновации на ЕС.

Двата проекта в Италия и Франция ще продължат до 2019 г.

Широка гама от организации могат да се включат в инициативите на Корпуса за европейска солидарност: неправителствени организации, граждански организации, национални, регионални и местни власти или социални предприятия, например. Те могат да кандидатстват с проекти, като в момента 8 програми на ЕС финансират такива проекти.

Онлайн системата на Европейския корпус за солидарност позволява организациите и младите хора, заинтересовани от стажа за солидарност, да се свържат директно. 

Когато се регистрират, освен личните си данни, младите хора могат да посочат своите умения, опит, предпочитания и мотивация, както и да качват своите автобиографии.

Европейският корпус за солидарност бе създаден на 7 декември 2016 г. Институцията предлага на младите хора на възраст между 18 и 30 години възможности да участват в редица дейности на солидарност, насочени към предизвикателствата в цяла Европа.

Това не само ще им позволи да получат неоценим опит и да придобият важни умения в началото на кариерата си, но също така е ценен инструмент за насърчаване и засилване на солидарносттаа - една от най-фундаменталните ценности на Европейския съюз, посочват от Комисията. 

От старта почти 24 000 млади европейци са се регистрирали в Европейския корпус на солидарността - целта е да се включат 100 000 младежи до края на 2020 г.