Главната инспекция по труда откри нарушения след масови проверки в големите хранителни вериги и в други търговски обекти в цялата страна. Оказва се, че едно от най-честите нарушения е неспазването на работното време.

По време на проверките са констатирани 1289 броя нарушения в 384 обекта на търговски вериги в цялата страна. Обектите, в които са разкрити нередности, ще получат предписания, а ако не ги изпълнят и актове, които предвиждат минимална глоба 1 500 лв.

Всяко седмо нарушение в търговските обекти е свързано именно с нарушение на работното време. При 209 от случаите е констатирано, че работещите нямат трудов договор, което е голямо трудово нарушение. Установените нарушения в областта на здравословните и безопасни условия на труд са 657 броя.

Когато инспекторите влязат на проверка в даден обект, всички работещи трябва да попълнят декларация и в нея да напишат какво им е работното време. Работниците обаче не съдействат на инспекторите, те не казват, че правата им са нарушени и си пазят работното място.

Именно поради тази причина инспекторите разпитват какво е работното им време и ако например кажат, че е 4 часа, отиват отново след няколко часа, когато откриват, че работещият е още там.