Отчитат се положителни тенденции и нарастване на размера на пожизнените пенсии с разсрочено плащане (за момента около 255 лв.) и само разсрочено плащане, при което фондовете плащат средно около 400 лв. месечно на пенсионираните лица.  Това каза в интервю за БТА Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).
 
По думите й фондовете за изплащане успешно стартираха в края на 2021 и оттогава досега извършват три основни вида пенсионни плащания (пожизнени пенсии, разсрочено плащане и еднократно плащане). За този период по наши данни има направени близо 1900 пожизнени пенсии, и около 15 000 договора за разсрочени плащания - подобни бройки се очаква да се оповестят от КФН до края на годината.
 
По третия продукт, еднократно изплащане на осигурени лица с партиди до 1000 лв., от 2021 г. до 30 юни 2023 г. по данни от дружествата има изплатени над 2,3 млн. лв. на близо 8000 лица.

На въпрос за отрицателната доходност на фондовете, Милтенова посочи, че публикуваната статистика е само за сведение за потребителите и представлява статистическо отчитане на доходността на база на текущо преоценяване на цените на инструментите в портфейлите на фондовете за 2 години, което е свръхкратък период за сферата на осигуряването.

Без увеличение остават вторите пенсии

Реално инвестициите не се продават, за да има фактическа загуба и това е особено важно да се отчете и разбере. Това е само снимка за изминалия 2-годишен период и не е показателна, защото пенсионното осигуряване е дългосрочен процес и отнема поне 36-40 г. инвестиции. Средногодишно фондовете в продължение на 20 години история отчитат положителна доходност от над 4 процента. А от началото на тази година например фондовете отчитат счетоводно също позитивна подобна възвращаемост както поотделно, така и за целия сектор, обясни тя.

istock
istock

Според нея по-адекватни пенсионни доходи от тези два допълнителни стълба могат да се постигнат чрез въвеждането на мултифондове, при които портфейлът на осигурените лица ще съответства на възрастта и предпочитанията им. Подобен сериозен опит имаше преди 15 години (не се довърши), но сега съвсем е назрял моментът. Тогава бяха поканени експерти от други държави, които да споделят своя опит. В тази насока бяха подготвени и законодателни промени, но за съжаление все още не са приети. Ако се приемат, което считаме за голям приоритет, ще се даде възможност лицата да избират варианти, които в бъдеще да им осигурят по-добра доходност, каза Милтенова.

И допълни, че се засилва тенденцията на завръщане на осигурени лица от държавния стълб НОИ към пенсионните фондове в последните 1-2 години.

По думите й по данни от Националната агенция за приходите прехвърлените обратно средства са общо над 15 млн. лева към септември 2023 г. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg