Осем от деветте фонда, в които се събират парите ни за втора пенсия, отчетоха отново отрицателна доходност за периода от две години – от 30 септември 2021 г. до 30 септември 2023 г.

Това показват данните на Комисията за финансов надзор към края на септември.

Най-ниска доходност отчита УПФ „ДСК - Родина“ от -5,50%, както и УПФ ОББ с -4,40% и УПФ „Доверие“  от -4,13%. Единственият фонд с положителна доходност е УПФ „ЦКБ – Сила“ с доходност от 1,42%.  Общо средната доходност на деветте фонда е -2,58%, но остава над определената минимална доходност от -6,36%.

Данните показват, че върху парите ни за втора пенсия не се трупат допълнителни суми от инвестициите, които правят универсалните пенсионни фондове с нашите пари. Според закона обаче сумата, която сме внесли през годините в нашите индивидуални партиди, е гарантирана и няма как да получим по-малко от нея.

Увеличават ли се парите ни за втора пенсия

Не по-добра е ситуацията и при професионалните пенсионни фондове, където се осигуряват задължително работещите в първа и втора категория труд. Там два фонда отчитат положителна доходност – ППФ „ЦКБ – Сила“ и ППФ „Съгласие“. Средната доходност на професионалните пенсионни фондове за периода от две години е -1,82%, при минимална определена доходност от -5,49%.

istock
istock

При доброволните пенсионни фондове, където желаещите могат да се осигуряват за трета пенсия, средната доходност също е отрицателна – 1,75%. Тук обаче четири фонда отчитат положителна доходност – ДПФ „Съгласие“, ДПФ „ЦКБ – Сила“, ДПФ „Топлина“ и ДПФ ПОИ.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg