Осем от девет фонда, в които правим вноски за втора пенсия, отново отчитат отрицателна доходност за периода от 30 юни 2021 г. – 30 юни 2023 г., показват последните данни на Комисията за финансов надзор.

Само един фонд – УПФ „ЦКБ Сила“ отчита положителна доходност от инвестицията на парите за втора пенсия от 1,29% за двугодишния период. Отрицателната доходност варира от -4,51% на УПФ „ДСК-Родина“ до -1,1% на УПФ „ПОИ“. Средно претеглената доходност на деветте универсални пенсионни фонда е -2,50% и тя е доста по-ниска от минималната, определена от КФН, която е -5,86%.

Малко по-добра е ситуацията при професионалните пенсионни фондове, където задължително вноски правят работещите в първа и втора категория труд. Два фонда отчитат положителна доходност от инвестирането на средствата си, а другите седем имат отрицателна доходност от -4,29% до -0,13%, показват данните на КФН.

За тях минимална доходност от управлението на активите за предходния двадесет и четири месечен период е размер на -4,81%.

Топят ли се парите ни за втора пенсия

Последните данни към март показаха, че нетните активи на пенсионните фондове са на стойност 20,205 млрд. лв. В сравнение с година по-рано те нарастват с 5,07 на сто.

istock
istock

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за първото тримесечие на 2023 г. възлизат на 74 180 хил. лв. Нетният финансов резултат на дружествата за периода е в размер на 27 871  хил. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg