Вноската за осигуряване в частните пенсионни фондове да се увеличи – за това се обяви председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова на международна конференция, посветена на перспективите за пенсионните пазари в Централна и Източна Европа.

В момента по закон вноската за най-масовите универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 година, е 5 процента от общата вноска за пенсия:

"Идеята беше друга, още в самата зора идеята беше между 7 и 10%. Ние тръгнахме от 2, едва преди 13-14 години станахме на 5, и не е докосвано", отбеляза Милтенова.

Предлагат възрастта за пенсия да се вдигне още

Друго искане на дружествата е въвеждане на така наречените мултифондове - дават възможност осигурените за втора и трета пенсия в допълнителните пенсионни фондове сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли.

istock
istock

В момента активите на частните пенсионни фондове надхвърлят рекордните 21 милиарда лева и в тях са осигурени близо 5 милиона души, информира БНР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg