Държавата откри нов начин да пести пари като ореже права на гражданите. Изплащането на обезщетенията за безработица ще е в пълен размер, само ако човек се регистрира в бюро по труда в 7-дневен срок, след като е останал без работа, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, предложени от Министерския съвет на парламента.

При по-късна регистрация правото на помощ няма да се губи, но времето за получаване на обезщетението ще бъде намалено със закъснението. Така мнозина ще се окажат в ситуацията да получават обезщетения за по-кратък период, макар и с дни. Ползата за бюджета ще е минимална, но ще създаде огромно излишно напрежение в бюрата по труда.

Експерти и на Главна инспекция по труда, и на Агенцията по заетостта са категорични, че 7 дни е прекалено кратък срок за регистрация, тъй като тя е свързана с подготовка на документи от бившия работодател. Ако те се забавят, това ще доведе до загуба на права от страна на безработните, без да са виновни. Още повече, че в КСО не се променя едномесечният срок, който работодателят има, за да оправи документите за трудов и осигурителен стаж на лицето след прекратяване на осигуряването.

"Когато става въпрос за масови съкращения и трябва да се подготвят повече трудови книжки и документи, това може да се забави. Все по-често явление е и работодателят да е в един град, а работникът в друг, което изисква време и за придвижване на документите, защото у нас все още важат само тези на хартия", обясниха от ГИТ. Все повече хора ще работят в бъдеще дистанционно за работодатели, дори в чужбина, което също ще е проблем за бърза регистрация.

Идеята за 7-дневен срок за регистрация в бюрата по труда не мина като промяна в Закона за насърчаване на заетостта точно с аргумента, че е нереалистично кратък. Още тогава изпълнителният директор на АЗ Росица Стелиянова обясни, че бюрата са готови да регистрират хората, но не е сигурно, че работодателите ще успеят да оформят документите. По информация от НОИ, които плащат обезщетенията, са искали срокът за регистрация да бъде поне 14 дни и двойно по-краткият е политическо решение.

Мотиви

В мотивите към промените в КСО пише енигматично, че "обвързването на изплащането на обезщетения за безработица с конкретен срок за регистрация в АЗ се прави с оглед доказване на качеството му на безработно лице в НОИ и стриктно спазване на контролната процедура за активно търсене на работа". И в момента обаче безработните не могат да получават обезщетения от осигурителния институт, ако не покажат регистрация в бюро по труда.