Заплатите в някои сектори на икономиката у нас изостават значително от производителността на труда. Затова в седем-осем бранша, основно в тежката и преработващата промишленост, възнагражденията могат да се вдигнат със 100-150 лв., без това да създаде проблеми за бизнеса. 

Това заяви вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия.Бизнесът винаги обвързва заплатите с производителността на труда, но до 50% от ръста на производителността не е отразен в това, което получават работниците и служителите в някои отрасли на икономиката, посочи Димитров. 

По думите му в седем-осем сектора на тежката и преработващата промишленост производството и производителността на труда растат с двуцифрено число през последните години, но това не се отразява в заплатите. Данните на работодателите обаче са в обратната посока. 

“През последните години ръстът на заплатите в частния сектор изпреварва ръста на производителността. Увеличението на възнагражденията е с 42%, което очевидно е доста над ръста на производителността”, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. 

По думите му нивото на заплащане може да зависи единствено от трудовото договаряне и възможностите на съответното предприятие. Компаниите, изнасящи продукция например, в момента са като цяло в по-добро състояние. В противен случай се рискува повишението на заплатите да влоши проблема с безработицата. 

Според синдикатите трябва да има ясни правила за това как се формира основната заплата. Затова от КНСБ настояват в Кодекса на труда да се запише, че 80% от получавания месечен доход на един работник ще бъде гарантиран чрез основната заплата, а останалото ще е под формата на плаващи възнаграждения като бонуси и премии, които няма да могат да надвишават 20%. 

В момента това съотношение в държавната администрация е 70:30. 

“Да се вкарват в кодекс подобни ограничения е безсмислено. Тези въпроси трябва да се договарят”, посочиха обаче от БСК.