Отпускът за 2010 г. да не се губи, а да може да се ползва безсрочно предлагат от Коалиция за България с промени в Кодекса на труда. Измененията са внесени днес в деловодството на Народното събрание. Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на ПГ на левицата Михаил Миков.

От левицата предлагат отпускът за 2010 г. да се прехвърли към натрупания до края на 2009 г. отпуск с опция за безсрочно ползване. Предвижда се новият режим за ползване на отпуските с графици за съответната календарна година и двегодишна давност да започне да действа от 2011 г.

Тъй като законът е приет в средата на годината, не може да се приложи механизмът за изгаряне на отпуските за годишния отпуск за 2010 г., аргументира се Миков. Отпускът е право, а не възможност, и това право не може със задна дата да бъде отменено, посочи колежката му Емилия Масларова.

Друго предложение на левицата е да могат да се прехвърлят за следващата година не само десет дни, а половината от отпуска. Разширява се и кръгът на причините за отлагане на отпуска. Досега работодателят можеше да отложи ползването на отпуска за следващата календарна година порадни важни производствени причини. От Коалиция за България предлагат работникът или служителят да може да отложи ползването на отпуска, ако не е имал възможност да го използва и по независещи от него причини,
за които е уведомил писмено работодателя най-малко седем дни предварително. Например лицето може да стане студент, обясни Миков.

В последните 10-15 дни представители на управляващото мнозинство, синдикатите и правителството изговориха много приказки по трудностите, които създадоха с приетите промени в Кодекса на труда и последвалото решение на Конституционния съд, отбеляза Михаил Миков.

Говори се, че ще се реши проблем, който засяга много хора, чувам, че другата седмица щели да се събират тепърва да обсъждат какво да правят, допълни той. Според него Националният съвет за тристранно сътрудничество може да си каже мнението по измененията в Кодекса на труда, внесени вече от Коалиция за България.