В Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, т.нар. Сребърен фонд, в края на юли 2021 г. средствата достигат 3,471 млрд. лв. Това е с около 179 млн. лв. повече, отколкото са били в края на миналата година (3,292 млрд. лв.).

Спрямо юни увеличението е с едва 8 млн. лв., показват данни на Министерство на финансите (МФ).

Трансферираните през юли 2021 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 8,15 млн. лв. За цялата 2020 г. сумата е 188,68 млн. лв.

Сребърният фонд беше създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,34 млрд. лв. допълнителни средства.

Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 5 млрд. лв. за 2020 г.

В Сребърния фонд постъпват и средства по линия на осигуряването - изборът дали да правим вноска за втора пенсия в частен универсален фонд или изцяло в НОИ.

Нов механизъм за пенсиите влиза в сила от септември

От създаването си до днес парите, които постъпват в Сребърния фонд, стоят на депозит в БНБ и никога не са били инвестирани в други финансови инструменти, които носят доходност.

istock
istock

В първите години престоят им централната банка носеше минимална лихва, после от 2014 г. тя стана 0%, а от 2017 г. е отрицателна - минус 0.1%. Оттогава, за да не се ощетява фондът, тази загуба се покрива от централния бюджет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg