3,306 млрд. лв. има в края на януари в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система – по-известен  като Сребърния фонд,. От тях 3,283 млрд. лв. са депозирани в отделна сметка в БНБ. През януари тази година парите са с 14 млн. лв. повече спрямо декември 2020 г., когато са били в размер на 3,292 млн. лв.

102,2 млн. лв. са постъпили в Сребърния фонд от концесии през 2020 г., за 2019 г. сумата е 101, 1 млн. лв. Това става ясно от отговор на финансовия министър Кирил Ананиев на запитване от депутата от БСП Лало Кирилов.

През 2019 и 2020 г. от приватизации са влезли едва 2,4 млн. лв, а от други източници, определени със закон или с акт на МС като глоби, имуществени санкции, неустойки, свързани с приватизационния процес - 5,3 млн. лв.

За 10 години - в периода 2007-2017-а, натрупаните средства са 2,922 млрд. лв., през 2019 г. - 3,104 млрд., за 2020 г. те стигат 3,292 млрд., а през края на януари 2021-а вече са 3,306 млрд.

istock
istock

„Съгласно Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система  в полза на фонда от централния бюджет се отчисляват средства от паричните постъпления от приватизация и приходите от концесии, отчетени по държавния бюджет, 25% от отчетения за съответната бюджетна година излишък по държавния бюджет, както и приходи от други източници, определени със закон или с акт на Министерския съвет.

България наказва участието във „втория пенсионен стълб“

Приходите от други източници, определени със закон или с акт на Министерския съвет, са средства от глоби, имуществени санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес“, обяснява в отговора си Кирил Ананиев.

Финансовият министър посочва, че най-оптималният към момента подход за управлението на парите от Сребърния фонд е консервативният. При него средствата се държат в БНБ въпреки липсата на доходност. Ананиев уточнява, че дългосрочната инвестиционна политика не предвижда промяна на управлението на парите, тъй като пазарните условия не предполагали реализирането на висока доходност без поемане на риск.

istock
istock

Заради това най-добрата алтернатива за инвестиране ще продължи да бъде депозирането им в отделна сметка в централната банка или други инструменти по сметки на БНБ. Със сигурност тази политика ще се следва в периода 2021 - 2023 година.

По-активно управление на средствата на фонда и инвестиции извън депозита в БНБ в дългосрочен план можело да се прилагат само след оценка на степента на риска, както и на възможния нетен доход след приспадането на разходите за управление на инвестициите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg