Една пенсионна система трябва да дава на хората онова, което те имат като принос в социалното осигуряване и в частност с пенсионното осигуряване.

Даването на пари на калпак, води до това близо половината от пенсионерите да получават една и съща пенсия, което демотивира хората да се осигуряват върху истинските си доходи и да получат едно справедливо възнаграждение за осигурителните си вноски“.

Това коментира пред БНР проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител НОИ.
 
Той е автор на анализ за пенсионната система, на която е посветен годишният доклад на Института за икономически изследвания при БАН.

По думите на проф. Йордан Христосков пред пенсионната система стои неблагоприятно бъдеще:

istock
istock

„Тя непрекъснато натрупва дълг в резултат на това, че приходите, които ще постъпват в следващите година са много по-малко и трябва да се търси решение на този дълг. Едно от решенията е поддържане на Сребърния фонд.

По старата или по новата формула да се пенсионираме

Създаването на стабилен фонд, който да гарантира бъдещите плащания в пенсионната система, е сериозна политика, с която да се занимава правителството, а не да раздава пари на калпак“.
 
Христосков посочи друг сериозен проблем: „Той е в т.нар. „капиталово осигуряване“. Всички държави в Европейския съюз, особен в западната част, насърчават капиталовото осигуряване, тоест, хората сами да спестяват за бъдещата си пенсия заради лошата демографска картина.

istock
istock

България наказва участието във „втория стълб“ с това, че намалява с около 25% пенсията от публичната солидарна система. Нямаме решения дори какви видове пенсии ще се плащат от универсалните пенсионни фондове“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg