1685 безработни от Варненска област са си намерили препитание през юни, а безработицата в региона е паднала с половин процент до 6,3%, отчетоха от Регионалната служба по заетостта.

Сезонната работа е извадила от списъците на търсещите препитание 734 варненци, като на борсата са останали едва 3,6% от жителите на града в активна възраст. В цялата област в края на юни регистрираните в бюрата по труда са били 14 078 души. За месец броят им е намалял с 1685.

Близо 80% от назначените са ползвали услугите на бюрата по труда. Фирми са обявили там общо 842 свободни позиции. 30% от тях са били за персонал в хотели и ресторанти, а останалите - за служители в търговски обекти, в транспорта и преработващата промишленост.

Още 120 места са разкрити по програми за лични асистенти, млади специалисти без стаж, общи работници и др. Нови 37 места са открити преди дни в Провадия.

Финансирането е по проекта “Подкрепа за заетост” на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, уточниха от РСЗ. По същия проект през юни са били назначени 68 души от региона.