Съкращаването на срока, спрямо който се изчислява т. нар. скъпо платено майчинство, засега не носи очакваното увеличение на обезщетението. 

През първото тримесечие на 2014 г. жените са получавали средно 368,09 лв. на месец, което е с едва 2,55 лв. повече спрямо същия период на миналата година. Това показва справка на НОИ, подготвена за “Труд”. Майката получава парите, докато бебето навърши 12 месеца.

Според предварителните разчети промяната трябваше да донесе на майките около 12 лв. допълнително. Прогнозният ръст се базираше на честото увеличение на минималната заплата. 

Най-ниското възнаграждение се използва за изчисляване на майчинството през месеците, в които жената не се е осигурявала. За последните 2 години минималната заплата се увеличи от 270 на 340 лв.

В края на м.г. управляващите решиха да съкратят срока, от който се изчислява обезщетението, с цел да повишат размера му. 

От началото на т.г. майчинството е равно на 90% от средния доход за последните 18 месеца. Преди това базата беше 24 месеца.

Данните на НОИ обаче показват, че сметките са били криви, защото реалният ръст е почти 5 пъти по-нисък от прогнозния.