Майка на две деца от Плевен трябва да връща 12 000 лв. на НОИ, тъй като е взимала обезщетение, без да има право на него.

Според шефката на регионалното поделение на осигурителния институт Галина Станимирова в града жената не е декларирала, че е дала 2-годишното си дете на ясли и е получавала за него майчински въпреки забраната на закона. Междувременно тя родила и второ дете и така получила от НОИ общо за двете 12 бона. След проверка обаче се оказало, че те са взети неправомерно.

В момента НОИ събира от териториалните си поделения информация за точния брой на майките, които трябва да връщат обезщетения, взети в нарушения на закона.

Все още са постъпили данните само от 5 от общо 28-те поделения на НОИ. За първите 7 месеца на 2010 г. обаче задълженията надхвърлиха 2 млн., а погасените и разсрочените  достигнаха половин милион.

Още през пролетта на миналата година се разбра, че масово младите майки са давали децата си на ясли, като през това време са получавали и майчински от държавата. Според тях става дума за неяснота в закона, която ги е заблудила.