Малките и средните фирми са гръбнакът на българската икономика - те са най-големият работодател и осигуряват 76% от заетостта. Това показва проучване на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.

Тези компании въртят 69% от оборота, без да се смятат финансовите услуги и добивната промишленост.

Производителността на труда в тях обаче е от 2 до 7 пъти по-ниска в сравнение с другите новоприети държави в Европейския съюз. Разликата със старите страни членки е още по-драматична - от 15 до 30 пъти. Проучването показва, че през 2009 г. производителността в малките фирми у нас е намаляла с 12%, докато големите компании са я увеличили с 4%.

Липсата на кредити е най-тежкият проблем за малките и средните предприятия (МСП) в България. В началото на 2011 г. 90 на сто от тях имат затруднен достъп до финансиране, което спъва дейността им. Това показва анализ на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Най-много трудности с осигуряването на свеж паричен ресурс имат микропредприятията, както и тези в сферата на услугите. В момента основният източник на финансиране са средствата на собственика. Оказва се също, че само 10% от предприятията разполагат с актуална информация за фондовете, финансиращи този тип фирми.

Проучването показва, че броят на малките и средните компании нараства с 32%, докато броят на големите намалява с 5% в годините на икономическа криза. Според приетата класификация микропредприятията са с персонал до 10 души, а годишният им оборот не трябва да превишава 3 900 000 лв. Малките предприятия са с персонал под 50 човека и годишен оборот до 19 500 000 лв. За средно се брои с персонал под 250 души с годишен оборот до 97 500 000 лв.

МСП осигуряват 76% от работните места, а големите предприятия - едва 24%. Типичната българска фирма, подобно на типичната европейска, е микрофирма със средно 2 заети лица. Големите предприятия у нас обаче са по-малки от европейските, вследствие на което приносът на малките и средните фирми към заетостта в България е с по-висок дял от този в ЕС.

Делът на МСП в оборота на нефинансовите предприятия продължава да нараства, достигайки 69% от общия оборот през 2009 г. Това е характерно за всички икономически дейности с изключение на добивната промишленост.

Българските малки и средни фирми обаче имат от 2 до 7 пъти по-нисък коефициент на производителност на труда в сравнение с новоприетите страни членки на ЕС и 15-30 пъти по-нисък от старите страни членки. Това означава, че те създават по-малка добавена стойност и поради това заетите в тях са по-ниско платени. По брой предприятия и брой заети в тях българските МСП са сравними с тези от Дания и Австрия, но последните създават 12-13 пъти по-голяма добавена стойност.

Анализът показва, че иновациите са “тера инкогнита” за 80 на сто от малките и средните фирми. Едва 10% от МСП имат достатъчно средства да финансират иновационна дейност.

През последната година 95% от предприятията са с ниска степен на интернационализация на дейността. През 2010 г. 12% от МСП са осъществили внос, а 5% от МСП са реализирали износ на стоки и услуги.

Почти всички МСП у нас имат ниска степен на патентна дейност. 10% от предприятията имат регистрирана търговска марка у нас, а 6% - в чужбина.