Хората си търсят правата с основание. Те са работили, те са се осигурявали и накрая когато идват за пенсия се оказва, че не могат да си покажат стажа.

Това заяви управителят на НОИ Христина Митрева след срещата си с родни поп и рок изпълнители в културното министерство, предаде БГНЕС.

Решение на проблемите на изпълнителите и композиторите с доказването на осигурителният им стаж търсиха и министърът на културата Вежди Рашидов, Кирил Маричков, Йордан Караджов, Стефка Берова, Васил Найденов и други творци.

Управителят на Националния осигурителен институт обясни, че ще се направят промени в Указа за доказване на трудовия стаж, който е от 1961 година.

"Говорихме за създаването на работна група от представители на МК, МТСП, НОИ и правосъдното министерството, така че процедурата да се улесни и да бъде по-сигурна, да се подпомогнат хората, които са работили, да докажат стажа си с трима свидетели", обясни тя.

Другото нещо, което НОИ може да направи за творците, е да се проверят доходите на онези от тях, които са се осигурявали към Съвета за взаимно осигуряване на членовете кооператори. Архивите на Съвета са предадени още през 2000 година в НОИ.

В Националния осигурителен институт се намират само документите на ликвидираните осигурители, чиито ведомости се събират в НОИ от 2005 година. Дирекция "Музика" и Бюро "Естрада" са имали първоприемници и техните документи трябва да са в МК, обясни Митрева.

Тя каза още, че от НОИ знаят за проблема с доказването на осигурителния стаж на творците от 2001 година и са обръщали внимание за него за него на ръководствата на МК и ДКМС. Очаква се до края на годината да бъдат направени необходимите промени в указа от 1961 година.

"Оказва се, че много частни осигурители, при които са работили наети лица, не са предавали ведомостите", оплака се тя.

"Ние с електронното досие, което създаваме и с което приемаме архивите на ликвидираните осигурители, искаме да избегнем за напред. Хората ще знаят, че документите са им в НОИ и когато настъпи моментът на пенсиониране буквално за минути ще можем да издадем документите", каза още Митрева.