1 млрд лева ще отдели държавата за изплащен на обезщетения за майчинство през следващата година. Това обяви социалният минисър Тотю Младенов в сутрешния блок на Нова телевизия.

"285 млн. лева са отделени за първата година за майчинството. 115 млн. лева са за втората. Това прави на година 400 млн. лева. Още 500 млн. лева са предвидени за детски добавки – общо милиард. Това е над 50% от бюджета за всички социални дейност", коментира министърът.

Той заяви още, че ще продължават да се полагат максимални усилия за изграждането на възможно най-много детски заведения.

 „Целта е да се даде възможност на майките да се връщат на работа възможно най-бързо”, поясни Младенов.

Приоритетът на правителството за следващата година е увеличаването на заетостта у нас, заяви социалният министър. Издадено било разпореждане да се отворят 600 приемни на Агенцията по заетостта в малките населени места, за да могат безработните да заявяват желанието си за намиране на работа по-лесно и бързо.

Младенов подчерта, че вниманието на социалните власти в момента е насочено главно към младите хора (до 29 години), гражданите на възраст над 55 години и хората с увреждания.

Министър Младенов опроверга информациите, че през следващата година ще бъдат съкратена програмата за личните асистенти за хора с увреждания. По думите му близо 17 000 лични асистенти ще имат право да обслужват хората, които имат нужда от тях, като по този начин ще се покрият почти на 100% нуждите на хората.

Той изрази надежда, че коледни надбавки за пенсионерите все пак ще има, но това зависело от изпълнението на бюджета. Засега обаче приходите „вървят добре”, смята Младенов.