Социалният министър Тотю Младенов подкрепи идеята за въвеждане на минимална почасова ставка за заплащане на труда и обясни, че идеята ше бъде обсъдена в рамките на националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите му това не означава отпадане на минималната работна заплата.

От Българската стопанска камара също се обявиха за регламентиране на новия механизъм за заплащане. Това ще намали нивото на безработица, обясни Димитър Бранков, като се позова на опита на други държави.

От следващата седмица тристранният съвет започва да работи по въвеждане на директивата за временна заетост и ще разгледа механизма за почасово заплащане, обясни министър Тотю Младенов. По думите му това ще създаде гъвкавост на пазара на труда, но трябва да се уреди и плащането на социални осигуровки.

„Важно е да има пълна гаранция за хората по отношение на техните трудови и осигурителни права, когато се възползват от това минимално почасово заплащане в съответния бранш“, каза министърът.

Въвеждането на почасова ставка ще бъде от полза за стажанти, студенти и хора, които работят почасово, както и за сектори, които използват услугите на агенциите за временна заетост, обясни Димитър Бранков от Българската стопанска камара. По думите му това заплащане трябва да се уреди правно и да минава през договор, близък до трудовия. Бранков даде и още една идея: “Заплатата да се получава не в края на месеца, а всяка седмица и става относително лесно за работника и работодателя да контролира какво е изработено и какво е разплатено”.

Работодателите изразиха готовност за преговори по предложенията на синдикатите за защита на ниските доходи, а социалният министър прогнозира увеличаване на заплатите в частния сектор, след като социалните партньори договорят този ръст на базата и на разчетите, подадени от финансовото и социалното министерство.