350 свободни работни места за младежи предложиха работодатели на традиционната есенна борса в Двореца на културата и спорта във Варна, организирана от Агенцията по заетостта /АЗ/. 

За разлика от минали години за първи път по-голяма част от офертите бяха за чужбина. Фирми от Германия, Австрия, Великобритания и Швеция набираха кандидати за 200 различни позиции в туризма.

„Това е идеален шанс за натрупалите опит по нашето море младежи да продължат работа след края на сезона. В навечерието на борсата бяха обявени 1514 места и всички се усвоиха. Но условието е кандидатите да владеят език“, разясни шефът на регионалната служба по заетостта Пламен Начков. По-малко на брой, но по-разнообразни бяха предложенията на местни фирми – за инженери, икономисти, служители в кол центрове, IT специалисти, продавачи.

Близо 800 души на възраст до 29 г. цял ден шетаха из залата с щандовете, въоръжени с наръчи автобиографии, а някои и с препоръки. „За всички участници в трудовия пазар е важно да бъдат организирани срещи лице в лице, които да помогнат на хората да намерят работа по специалността си, а на фирмите – персонал с търсените от тях знания и умения“, пожела успех на участниците в борсата изпълнителният директор на АЗ Драгомир Николов.

Репортерска проверка обаче показа, че доста от младежите са висшисти, които също като в соцвица за инженерите, припиращи към ПУЦ-а за стругари, не търсят работа по университетската си специалност. Типичен пример бе мераклия да става сервитьор в Швеция. „Имам 3 г. стаж, дано ме вземат с английски, шведски не знам“, споделя той. Усвоил келнерския занаят, докато учел икономика. Дипломирал се успешно, но продължил да си вади хляба по ресторантите. Не носи CV за нашенските фирми, търсещи икономисти. 

„Без стаж – забрави! А къде да го натрупаш?! Положението е ясно – учи едно, за да си вадиш хляба с друго, ако изобщо има с какво“, философски обобщава кандидатът за гурбет. Подобна картина описва и магистър по финанси с 10-годишен трудов стаж, но в други сфери. Дошъл е да си търси място за готвач, защото има опит с черпака. Задачата му обаче е трудна, защото държи да работи тук в мъртвия сезон. Не го блазнят заплатите в евро и паундове. 

„Приказките, че у нас готвачите вземат по 2 бона, са пресилени. Малцина получават толкова, златната среда е 800 лв. Бил съм и в чужбина, там плащат повече, но в България ми е най-добре“, категоричен е мъжът, който след година ще излезе от младежката категория. До него с папка книжа стои 24-годишна девойка с цели 6 г. стаж като сервитьорка. 

„Учих за лаборантка, но това е само на хартия. Търся работа в ресторант. 500 лв. са нормална заплата, все пак има бакшиши“, казва момичето. И тримата кандидати за работа в туризма с други дипломи отказват да бъдат снимани. Предпочитат да говорят анонимно, защото публичността можела да им докара лош имидж пред някой работодател.

Сред стотиците посетители на борсата обаче има и такива, които се надяват да се реализират на попрището, за което са учили. Прясно завършила магистратура финансистка обикаля щандовете в търсене на подходящата фирма. След час споделя, че е дала автобиографията си само на 4 места. Препоръки има, но от заведенията, в които е работила, за да си помага като студентка.

„Все пак е важно да можеш да работиш в екип, независимо какво“, надява се момичето. Оценката на индивидуалните качества е сред най-важните при подбора на бъдещ служител, категорични са и потенциалните работодатели. 

„Имаме много свободни позиции – от помощник-управители до складови работници. Търсим хора с разум и желание да се трудят съвестно. Но не се намират лесно“, твърдят от голяма верига супермаркети. Икономисти и инженери набира „Енерго-Про“, където се извива опашка от мераклии за стажанти. Причината е, че компанията редовно назначава успешно изкаралите предварителната подготовка. На голям интерес се радва и армейският щанд. „Редовно набираме кадри – от охранител буквално до космонавт. 

В момента има 353 вакантни позиции за сухопътните войски, повечето са за шофьори. Най-близкото до Варна място е Шумен, но към заплатата се дават квартирни или жилище плюс 90 лв. месечен порцион, освободен от данъци“, рекламира работата под пагон шефът на военното окръжие полк. Румен Димитров. Студенти последен курс и вече завършили университет го слушат с интерес.

„Ако сте висшисти, с курс от 1500 часа и приравнителен изпит може да станете лейтенанти, стига да сте физически годни и да не сте прехвърлили 28 г.“, съветва групичка заинтригувани девойки полк. Димитров. Армейската оферта е примамлива – сигурна работа с нормиран работен ден и бонуси, шушукат си тръгналите да търсят препитание. Като редници стартово те биха получавали 608 лв., а с офицерски чин – над 900 лв.

Ограмотиха младите как да пазаруват безопасно в нета

Покрай търсенето на работа посетителите на трудовата борса във Варна успяха да натрупат ценни знания за правата си при пътуване и как да избегнат рисковете при онлайн пазаруване. Такива съвети цял ден даваха консултанти от Европейския потребителски център. „По 200-300 души идват в пътуващите ни приемни всеки ден. 

Сигналите се множат, основно от ощетени при пазаруване на таблети, мобилни телефони и битова техника по интернет. Жалбите са най-различни – от несъответстващо качество на стоката или услугата, неспазен срок за доставка до отказ на рекламация или измами. 

Най-често мошеници ползват регистрирани в Китай фалшиви сайтове, вземат предплата, понякога и на няколко вноски, а накрая клиентът остава с празни ръце“, разказа ръководителят на центъра Игнат Арсенов. Друг трик били зарибяващи оферти в реални портали за търговия, а понякога измамниците търсели жертви и чрез популярни чатове. Сред изгорелите имало дори купувачи на трактори, каравани и коли. 

„Разкриваемостта клони към нулата, защото фалшивите сайтове са регистрирани извън ЕС. В този случай незабавно трябва да се уведоми полицията. А най-добре е превантивно потребителят първо да провери домейна и собственика на сайта, преди да пазарува. Възможност за това дават платформи като Whois“, съветва Арсенов. Според него тъй като едва 18% от българите купуват стоки в нета, хората още са много доверчиви и лесно попадат в капана на измамници.