Безработните младежи до 29 г. са групата, за чието подпомагане са предвидени най-много евросредства за тази година, показва индикативната годишна работна програма на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". За активиране и включване в дълготрайна заетост на младите без работа са предвидени 141 млн. лв. 

Кандидатстването е от януари-февруари до април т.г., а бенефициенти могат да бъдат освен Агенцията по заетостта, и организации, предоставящи посреднически услуги, НПО-та, социални партньори и центрове за професионално ориентиране. 

Въпросните организации могат да кандидатстват с проекти за идентифициране на икономически неактивни младежи и дейности за активирането им, за професионално консултиране и психологическа помощ, насочване към продължаващо образование или пък за мотивационни обучения и такива за придобиване на ключови компетенции. 

Стойността на проектите следва да е между 100 и 200 хил. лв. За да получи евросредства пък, Агенцията по заетостта трябва да изготви индивидуален профил на новорегистрираните безработни и да им предложи работа до 4 месеца, да провежда мотивационни обучения за трайно безработните младежи, да им посредничи с работодателите или да предоставя частично субсидирана заетост до 12 месеца.

Други 3 схеми за 189 млн. лв. за най-уязвимите групи също предстои да бъдат отворени през януари и февруари т.г. 45 млн. лв. са заделени за лични асистенти и за подобряване на живота на възрастни болни лица и хора с увреждания. По тази линия бенефициент е Агенцията за социално подпомагане. 

Общините пък могат да подготвят проекти за общо 116 млн. лв. (максимум 390 хил. лв. за проект) за подобряване на достъпа до услуги на хора с увреждания и лица над 65 г. Те могат да включват подкрепа на съществуващи или създаване на нови центрове за предоставяне на почасови услуги за социално включване. 

АЗ е бенефициент и по другата схема с бюджет от 28 млн. лв. за подобряване на услугите, насочени към хората с най-висок риск от социално изключване и тези от маргинализираните общности.