Спестяванията скочиха по време на пандемията, особено сред по-възрастните европейци. Barclays изчислява, че възрастните са натрупали свръхспестявания от 600 милиарда евро. Каква е причината за това спестяване? Много ниските лихви означават, че се нуждаете от по-големи спестявания, за да постигнете дадено ниво на пенсионен доход, пише Bloomberg.

Базовият лихвен процент на Английската централна банката е само 0,1%. Това означава, че получаването на годишен лихвен доход от 10 000 паунда (13 951 долара) изисква спестявания от 10 милиона паунда. Когато ставката бе 5%, както беше преди световната финансова криза през 2008 г., тази сума можеше да се получи от спестявания за едва 200 000 лири, и с много малък риск. Математиката не може да направи сметката, когато лихвените проценти са отрицателни, каквито са в еврозоната сега, и вашият капитал всъщност се ерозира с течение на времето.

Ниските лихвени проценти подхранват страха сред пенсионерите, че спестяванията им няма да растат и в крайна сметка ще останат без пари. Така че мисълта за набутване на този капитал е неприятна и може да доведе до прекомерна предпазливост.

Това проблемно въздействие на ниските лихви предхожда Covid. Проучване от 2017 г. показа, че много американски пенсионери продължават да трупат спестявания дори след пенсионирането си. Хората, навлизащи в 80-те си години, са по-богати, отколкото в 60-те и 70-те си години, дори след приспадане на инфлация, най-вече защото не харчат толкова, колкото богатството им е можело да позволи. Всъщност най-богатите са харчели с 53% по-малко, отколкото биха могли.

istock
istock

Друга причина за това нежелание да се харчат спестявания е, че хората все повече биват карани да поемат целия риск при осигуряване на пенсионирането си.

Кого ощетява вдигането на възрастта за пенсиониране

В миналото най-щастливите пенсионери имаха индексирани с последната заплата пенсии, които осигуряваха редовен, гарантиран доход. За по-голямата част от останалите продуктите с гарантиран анюитет можеха да репликират индексирания доход, на определена цена. Така или иначе, винаги знаехте колко можете да похарчите всеки месец и нямаше риск спестяванията ви буквално да „свършат“.

Днес хората по-често поемат целия риск, като инфлацията и волатилността на пазара, да не говорим за вероятността просто да „надживеят” парите си. Проблемът е, че прекомерната предпазливост може да навреди на спестителите и икономиката. В крайна сметка пенсионерите живеят по-скромно от необходимото поради страх да не останат без пари. В същото време икономиката не успява да се възползва, тъй като тези с най-много пари са най-малко склонни да харчат.

istock
istock

Наличието на план може да помогне за първото. Независимо дали става въпрос за нещо, което сте създали сами в електронна таблица, или за продукт от скъпо посещение при финансов съветник, вие искате да получите точна прогноза за това какво можете да си позволите да похарчите, за да се почувствате по-комфортно, напипвайки тези спестявания.

Как да си осигуря ранно пенсиониране, без да разчитам на държавната пенсионна система

Друга форма на доход, която често се пренебрегва във Великобритания, е държавната пенсия. Една четвърт от пенсионерите, особено жените, не успяват да си гарантират, че ще получават пълното обезщетение. Държавната пенсия се увеличава по сложна формула, която често й позволява да бъде актуализирана с повече от инфлацията. Понастоящем правото на пълна пенсия носи 9 339,20 лири годишно.

Разбира се, една от причините хората да трупат кеш в напреднала възраст е, защото никой не знае колко ще им струват грижите за тях. Повечето хора залагат на предпазливостта от страх да не прекарат последните си дни в бедност.

istock
istock

Така че, ако правителството изпълни обещанието си да осигури известна сигурност относно разходите за грижи, много вероятно е мерките да се изплатят, като освободят излишните спестявания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg