Конституционният съд отмени конфискуването на натрупаните до 1 януари 2010 г. стари отпуски, ако не се ползват до 31 декември 2011 г.

Съдът е възприел позицията на президента и опозицията, че със задна дата не могат да се отнемат придобити права. Съдиите обаче запазват 2-годишен срок, в който, ако отпускът не се ползва, ще се погасява.

Според конституционните съдии отнемането на отпуск със задна дата е крещяща некомпетентност. Политически въпроси не могат да се решават с юридически средства за сметка на основни права на гражданите, казват те.

Зачертаването на “конфискацията” означава, че всички стари отпуски, натрупани от 1 януари 1993 г. (когато отпадна давността за ползването) до 1 януари 2010 г., ще могат да се ползват до 1 януари 2012 г. Това е така, защото съдът не е отменил друга атакувана разпоредба, свързана с погасяването на неползваните отпуски. През юли т. г. парламентът записа в чл. 176, ал. 3 от Кодекса на труда, че от 1 януари 2010 г. се въвежда 2-годишна давност за ползване на отпуските.

Тоест ако занапред годишните отпуски не се ползват в този срок, те ще се погасяват заедно с обезщетенията за тях.

Това означава, че на 1 януари 2012 г. ще изтече давността, както за всички стари отпуски, така и за отпуска за 2010 г. Занапред платените почивки ще се ползват по график, който работодателят трябва да изготвя в началото на всяка календарна година - новост, която не бе атакувана.

До промените в Кодекса на труда се стигна, след като стана ясно, че държавата дължи колосални обезщетения за уволнение. Оказа се, че служителите от държавната администрация не са си ползвали отпуските с години.

Но преди да бъде потърсена отговорност, управляващите удариха и частния сектор.

Решението на КС е взето с 10 на 2 гласа. На особено мнение са съдиите Румен Ненков и Благовест Пунев. То ще бъде публикувано, след като бъде подписано от 12-те съдии.