Никой от големите инвеститори у нас не е поискал да се възползва от т.нар. "осигурителна ваканция", която бе въведена като възможност с последните редакции на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщиха от икономическото министерство. 

Идеята бе държавата да поема за определен период от време част от осигуровките на големите компании, които наемат повече хора, и с това да ги подпомогне и насърчи да откриват повече работни места.

Възстановяването на осигуровките се предвижда за след края на всяка финансова година. По този начин, според авторите на законовите промени, се гарантира, че фирмата ще задържи по-дълго на работа наетите, а няма само да ги назначи, да получи подпомагането и веднага след това да ги уволни.

Експертите на Асен Василев уточняват, че Законът за насърчаване на инвестициите бе одобрен в края на февруари и се отнася само за фирмите, сертифицирани като големи инвеститори след този месец. Оттогава насам има само една голяма компания, която се е сдобила с документ за голям вложител - германската фирма "Бер-Хелла Термоконтрол", която ще строи предприятие за обслужване и управление на климатици край Божурище.

Според шефа на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов обаче това не е точно така. Всяка една сертифицирана компания, която реши да се възползва от привилегиите на закона, би могла да го стори. 

"Инвеститорът може да реши да развие производството си и да наеме повече хора и едновременно с това да подаде документи за възстановяване на осигуровките. Всеки случай се разглежда индивидуално и едва след това министерствата на икономиката и на финансите решават дали и как ще подпомогнат фирмата", обясни Стефанов.

По изчисления на експерти от икономическото министерство при средна месечна заплата от 2000 лв. за 500 наети в сферата на услугите, например, възстановените на работодателя осигуровки за 24 месеца ще са около 4.2 млн. лв. За същия брой служители, които произвеждат компютри, електросъоръжения, машини и оборудване и взимат по 1000 лв. на месец, за срок от 2 години фирмата ще получи обратно 2.1 млн. лв.

Увереност 

В министерството на икономиката не се притесняват от евентуалните разходи и заявяват, че от 2010 г. насам средствата за подпомагане по Закона за насърчаване на инвестиции в годишния бюджет на МИЕТ са 2.5 млн. лв. годишно. Това обаче е крайно недостатъчно, защото освен "осигурителна ваканция" големите фирми у нас могат да се възползват и от други възможности на закона. А те предвиждат държавата да изгради пътя до съответния завод, предприятие, болница и т.н., или пък да обучи персонала за своя сметка.