Още една причина, която обезсмисля здравното осигуряване, предостави на пациентите нова методика на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От началото на тази година нови правила на касата предвиждат със здравните осигуровки да се заплащат само най-евтините, но остарели и не дотам качествени медицински изделия, а пациентът да няма право на никакъв избор, дори ако е съгласен да си доплати за изделието, каквато беше практиката досега.

Болните вече са притиснати да плащат, и то при възможност, цялата сума, ако искат да ползват най-съвременните консумативи - по-качествени изкуствени стави, стендове или протези.

Резонно, пациентски организации, съвместно с лекари и фирми за търговия с медицински консумативи, се обявиха против новите промени.

Според тях тези консумативи трябва задължително да се поемат от здравната каса, но не и по тази методика, защото така наложените правила, обезсмислят здравното осигуряване. На практика болните не могат да се възползват от съвременно и качествено лечение с вноските, които правят, защото касата отказва да финансира, дори частично, тези по-скъпи изделия.

„По този начин се демотивира плащането на здравни осигуровки занапред, щом като пациентът сам трябва да си поема консумативите и лечението, което желае. А в повечето случаи става дума за скъпи медицински изделия, непосилни за повечето пациенти на стойност хиляди левове“, коментира за Investor.bg д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска асоциация.

Той посочи още, че методиката е създадена по начин, по който се нарушават правата на пациентите, ограничава се достъпът им до здравеопазване и правото им на избор като ги задължава да ползват най-евтиния и неподходящ за тях имплант.

В писмо, изпратено до премиера и здравния министър, се твърди още, че новите изисквания създават и условия за монопол и ограничават конкуренцията за доставка на даден вид медицинско изделие.

Експерти коментират, че методиката е незаконосъобразна и по друга причина - ограничава конкуренцията при избор на изпълнител за доставка на даден вид медицински консуматив, заплащан от НЗОК. По този начин се създават условия за монополизиране на пазара на тези продукти от едно или няколко дружества, а това противоречи на Закона за защита на конкуренцията и на Закона за обществените поръчки.

Аргументът на здравната каса е, че новата методика ще предотврати опитите за изнудване на болните да плащат за по-скъпи медицински изделия.

Според Българския лекарски съюз (БЛС) обаче започнатата процедура е противозаконна, технически и правно неиздържана и опасна за пациентите. От организацията предлагат тя да бъде отменена, реимбурсирането да продължи по досегашния ред, а при необходимост да се инициират и промени в Закона за медицинските изделия и след това да се направи ясна и издържана процедура за 2014 г.

От съсловието изтъкват и друга страна на проблема – медицинската, като посочват, че е по-добре евтините медицински консумативи изобщо да не се реимбурсират, защото голяма част от лекарите и болниците ще откажат да ги поставят.

„Когато един стенд, клапа, става, леща и друго подобно изделие се поставя в организма, добре е тя да бъде от последните постижения в тази област, дори ако пациентът си доплаща, това е негово право. В противен случай се получава преждевременно износване и т.н., и в крайна сметка – по-скъпо и по-некачествено лечение“, пише още в писмото на БЛС до управителя на касата Пламен Цеков.