Осигурителната тежест догодина за работещите ще се вдигне по две направления. Освен заложеното в закона увеличение на вноската за пенсия с 1 пункт до 19.8% минималните осигурителни прагове догодина също ще бъдат повишени административно с 3.9%.

Това съобщи министърът на труда Бисер Петков на синдикатите и работодателите на заседание на тристранката вчера, като по думите му това е нежелано решение, но единственото възможно на този етап.

Решението на Петков е заради провалените преговори за праговете за втора поредна година. Работодателите отново бойкотираха договарянето, защото все още няма формула за определяне на минималната заплата, а и настояват минималните прагове да отпаднат. Миналата година кабинетът на ГЕРБ обаче не увеличи административно минималните осигуровки. 

Минималните осигурителни прагове се определят за 85 икономически сектора, в които са заети около 2 млн. българи. Петков обясни, че не може за втора поредна година праговете да бъдат замразени, защото това би ги обезсмислило.

Освен това по думите на министъра, ако не се приложи този административен ръст за догодина, то 60% от позициите (независимо от длъжността и сектора) ще са на нивото на минималната заплата.

Кабинетът планира за 2018 г. тя да е 510 лв. и тя автоматично става и минимален осигурителен доход. Това означава, че за редица сектори всъщност увеличението на осигуровките ще е по-голямо от 3.9% именно заради ръста на минималното възнаграждение.

Петков обясни, че е сметнал процента за административен ръст по швейцарското правило, с което се осъвременяват пенсиите, но на базата на прогнозите на Министерството на финансите за 2018 г. за ръста на средния осигурителен доход и на инфлацията.

Според МФ догодина инфлацията ще е 1.4%, а пък ръстът на средния осигурителен доход ще е 6.4%. Половината от двете увеличения е точно 3.9%, което според Петков е "балансиран ръст". Прогнозният ръст на БВП за 2018 г. също е толкова. Все още не е ясно колко допълнителни приходи от осигуровки ще донесе това увеличение.

Синдикатите поздравиха социалния министър за това предложение, но работодателите предупредиха, че ще имат "негативна реакция". Тя тепърва ще се обсъжда. Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че работодателските организации са внесли предложение до всички партии да се промени законът и да отпаднат праговете.

Правителството до последно ще търси възможност догодина всички пенсии да бъдат увеличени с повече от предвидената индексация от 3.8% от юли. Това се разбра от думите на министъра на труда и на вицепремиера Симеонов.

Двамата обаче се разминават сериозно по отношение на размера на минималната пенсия и това дали само тя трябва да бъде увеличена значително без останалите. Коалиционният партньор на ГЕРБ в управлението изобщо не се е отказал от това минималната пенсия да стане 300 лв.

"Когато говорите с представител на "Обединените патриоти", говорите за 300 лв. пенсия", отсече Симеонов.

"Не смятам, че е необходимо повече минималната пенсия да расте изпреварващо спрямо останалите пенсии", коментира обаче пред "Сега" министър Петков. По думите му всички пенсии догодина трябва да се индексират с една и съща стъпка.