Пенсионната възраст ще бъде увеличена с една година от 1-и януари. Това ще стане за първа, втора и трета категория труд, съобщи председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Тя, заедно с група депутати от ГЕРБ, внесоха промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Стоянова каза още, че се предвижда пенсионната възраст да продължи да расте постепенно от 2015-а година: 

"Промяна във възрастта за пенсиониране с една година от първи януари 2012 година за категориите труд трета, първа и втора, както и продължаване повишаването на възрастта до 2015 година по четири месеца всяка година, така че до 2021 година възрастта за мъжете да бъде 65 години, а възрастта за жените 63 години."

По повод несъгласието на синдикатите с увеличаването на пенсионната възраст, Стоянова коментира, че Тристранката е консултативен орган на правителство, работодатели и синдикати. Според нея, те доста активно са водили диалог в началото на тази година и миналата, обсъждани са всякакви варианти, но в крайна сметка решението и отговорността е на управляващите, на правителството и на парламента, който гласува текстовете.