От 1 юли почти всеки трети пенсионер у нас ще получава минималната пенсия за стаж и възраст, която кабинетът планира да увеличи на 180 лв. Толкова ще получават около 668 000 възрастни българи, или 31.5% от всички пенсионери.

От 1 октомври този вид пенсия ще нарасне с още 20 лв. и така минималната пенсия от 200 лв. ще вземат вече 38% от възрастните хора.

Правителството публикува за обсъждане постановление за промяна на бюджета на Държавното обществено осигуряване, за да изпълни обещанието си от управленската програма. Предстои текстовете да бъдат разгледани и в тристранката.

Всички останали пенсии от юли ще се увеличат само с 2.4%, както е предвидено по закона. Мотивите, с които социалният министър Бисер Петков предлага увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст, са лаконични.

Все по-малко хора си купуват стаж за пенсия 

 

Почти всеки четвърти с инвалидна пенсия работи 

 

Въпреки реформата българите получават все по-дълго пенсия

 

"С цел подобряване адекватността на пенсиите за трудова дейност е необходимо да се определи по-висок минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст", пише Петков.

Адекватността за останалите около 60% от пенсионерите у нас обаче няма да се подобри.

Според разчетите от 1 юли минималната пенсия от 161.38 лв. става 180 лв. Това е ръст с 11.5%. За трите месеца - до октомври, това ще струва по 8.8 млн. лв. месечно. Втората стъпка е от 1 октомври, когато пенсията става 200 лв.

До края на годината тази мярка ще струва по 14.7 млн. лв. Така общо за половин година увеличението само на минималната пенсия ще струва допълнително 100 млн. лв., като тук се включва и ръстът на всички останали пенсии, вързани към тази. Такива са различните видове пенсии за инвалидност и наследствените пенсии.

Според кабинета тази допълнителна сума ще дойде от по-добрите приходи от пенсионни вноски в НОИ и заради това няма да се налага да се вземат повече пари от хазната.

Според отчета на бюджета на ДОО-то към края на март приходите от осигуровки са с 66 млн. лв. повече. За следващата година сумата за по-високата минимална пенсия е 280 млн. лв., ако се запази размерът от 200 лв.

Изолираното увеличение на минималния размер на пенсията за стаж и възраст ще деформира сериозно пенсионната система. В момента над 547 хил. пенсионери получават минимална пенсия за стаж и възраст. Това означава, че сега почти всеки пети (около 24% от всички) пенсионер получава минималната пенсия.

Този вид пенсия се дава и на хора, които нямат необходимите внесени осигуровки дори и за минимален размер. А хората, които имат реален принос към системата, ще получат много по-малко увеличение. Така ще се задълбочи сериозно диспропорцията между реалния осигурителен принос и размера на пенсията.

При увеличението на 200 лв. вече около 800 хил. ще са пенсионерите с минимална пенсия, или почти 38% от всички. Пенсионерите, чиито размери на пенсиите са под 200 лв. или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени на новия минимален размер.

Така според разчетите около 132 хил. възрастни хора ще получат между 0 и 11% увеличение, а 668 хил. - от 11%. Пенсионерът с 200.38 лв. сегашна пенсия обаче ще получи само 2.4%, въпреки че има по-голям принос към осигуряването.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи също с 2.4% и от 118.14 лв. ще стане 120.98 лв. Право на тази пенсия имат хората над 70 години с много ниски доходи. По нея се изчисляват други пенсии, несвързани с трудова дейност.