Правителството реши да премахне обвързаността на различни плащания с размера на минималната работна заплата. Сред тях са помощи, такси, стипендии, премии, но и субсидиите за политическите партии. Това ще стане с промени в общо 16 закона, 8 наредби и 5 правилника.

Решението на кабинета е принципно и произтича от обсъждане, проведено в Националния съвет за тристранно сътрудничество през лятото, когато се обсъждаше и размерът на минималната работна заплата, както и нейното увеличение.

Само в изключителни случаи от догодина ще се запази връзката на минималната заплата с плащания като например тези с елемент на заплата при чиракуващите, наети по програми за временна заетост. За сметка на това всички такси, които в момента се формират като процент от минималната работна заплата ще се преизчислят, така че да покриват реалната себестойност на услугите, за които се събират. Това включва задължителната такса, събирана от личните лекари, която е процент от минималната заплата, и таксата за престой в болница.

Сред законите, които ще се променят, ще са тези за здравното осигуряване, държавната собственост, изпълнение на наказанията и задържане под стража, кредитиране на студенти и докторанти. ю

При наредбите ще се променят тези за закрила на децата с изявени дарби. При правилниците - тези за прилагане на Закона за хазарта, за концесиите и правилника за прилагане на закона за МВР. Промените ще бъдат осъществени от догодина.