Дисциплинарното уволнение е най-тежкото от предвидените в Кодекса на труда дисциплинарни наказания. Чрез него трудовото правоотношение се прекратява без предизвестие. Какви са условията, сроковете и процедурите, с които трябва да сте запознати?

Съгласно чл. 221, ал. 2 от Кодекса на труда при дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието – при безсрочно трудово правоотношение. Ако трудовото правоотношение е срочно, дължимото обезщетение е в размер на действителните вреди. Посоченото обезщетение се дължи към датата на прекратяване на трудовия договор на лицето, обяснява адвокат Николина Митова.

Има възможност и да оспорите уволнението, допълва адвокат Румена Симеонова. Ако то бъде отменено, заплатата ви също няма да подлежи на връщане. Освен това проверете – повечето работодатели плащат един месец назад, което означава, че вие няма да си получите заплатата за текущия месец – работодателят ще я удържи. Така няма да се налага да връщате каквото и да било.

Ако все пак се наложи0, непременно преведете парите по банков път, като за основание запишете „обезщетение по чл.221, ал.2 от Кодекса на труда“ и запазете бележката. Все пак юристът съветва да не бързате с плащането и да внимавате – дължите брутната си заплата, а не това, което сте получили. Става дума само за срока на предизвестието (ако той е повече от един месец, и обезщетението ще е по-голямо).

При неплащане на паричното задължение в срок тече лихва за забава, допълва Митова. Ако вече устно са ви поканили да върнете последната заплата, но не сте получавали писмена покана, в случая са приложими разпоредбите на Кодекса на труда. Въпрос на преценка на работодателя е дали първо писмено ще поиска заплащане на обезщетението или ще заведе искова молба.

Предвид необходимостта от заплащане на държавни такси, адвокатско възнаграждение и времето, което отнема подобно дело, работодателите обикновено не се насочват директно към последния вариант.