Брутният вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи през тази година с 3 процента, а средната работна заплата ще се повиши над 1000 лева. Това прогнозира за БТА Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). 

България не допусна увеличение на данъчните ставки, запази се благоприятната среда за инвестиции, въпреки тяхната плахост, посочи положителните страни Симеонов. В същото време основните пречки пред бизнеса са административната тежест, достъпът до финансиране и честата смяна на законодателството

Движещите сектори на икономиката остават високите технологии, аутсорсингът, производството на автомобилни и на машинни части, фармацията и козметиката.

Българските фирми не са притеснени от бъдещото излизане на Великобритания от Европейския съюз, показва изследване на БТПП, каза още Симеонов. 

Според бизнеса основните проблеми в ЕС, които са причинили излизането на Великобритания, са бавната и голяма администрация и честите намеси със законодателни промени от страна на европейските институции.

Шефът на БТПП коментира и резултатите от наскоро приключилите стрес тестове на банковата ни система. Доброто състояние на банките може да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а очакваното от догодина намаляване и на някои банкови такси ще стимулира икономиката, смята Симеонов.

Той е категоричен, че работодателските организации продължават да настояват за отмяна на минималните осигурителни прагове.