Еврофондовете и връзката на бизнеса с данъчните са сред основните фактори за свиването на сивата икономика у нас. През 2011 и 2012 г. скритите трудови отношения и укритите обороти в икономика са намалели, отчетоха от Центъра за изследване на демокрацията(ЦИД).

Според икономистите на центъра тези практики са се ограничили както в бизнеса, така и сред гражданите.

Делът на неофициалните доходи обаче е все още притеснително висок - 10-15% от населението има такива доходи, заяви Тодор Ялъмов, старши анализатор в ЦИД.

Основен фактор за свиването на сивия сектор е връзката на бизнеса с НАП, която се е отразила позитивно при събирането на данъци, както и доброто усвояване на еврофондовете, което е накарало фирмите да поддържат изрядна документация, отчетоха от ЦИД.

Така скритата икономика е падна до нивото от 2008 г., след което световната икономическа криза вкара разплащанията „на тъмно“. Само веднъж България е постигала по-ниско ниво на индекса – през 2007., когато глобалната икономика беше в своя пик.

Изследването показва още, че работещите без трудов договор на основна работа за 2012 г. са едва 3 на сто, което е най-ниският процент за последните 10 години, като от 2009 г. насам е паднал почти два пъти.

България е една от 24-те страни, които подобряват конкурентоспособността си в периода 2011-2012 г., обяви директорът по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията. Предимството на страната ни се основава на много фактори, като относителната фискална стабилност и ниските разходи за труд и производство.