Разходите за един час труд в ЕС са нараснали с 0,6 на сто на годишна основа през второто тримесечие, а в еврозоната са намалели с 0,1 на сто, сочат данни на Евростат.

През първото тримесечие показателят се повиши съответно с 1,6 и 1,3 на сто. В България годишното увеличение на почасовите разходи за труд е 6,7 процента, което поставя страната ни на второ място в Европейския съюз (ЕС) по ръст на общите разходи за труд на час през второто тримесечие на 2021 г.,
 
Първо място по този показател заема Кипър с 14,3% увеличение. Румъния споделя второто място с България с 6,7%, на трето място е Швеция с 6,4%.
 
Средно за ЕС увеличението на почасовите разходи за труд достига 0,6%, а в еврозоната се отчита спад от 0,1%.
 
От двата компонента в почасовите разходи за труд разходите за заплати в България се увеличават със 7,2% през второто тримесечие, а другите разходи (осигуровки, отпуски, обезщетения, болнични и пр.) – с 4,3%.
 
По ръст на почасовите разходи за заплати сме трети в ЕС. На първо място е Кипър с 13,8%, на второ е Полша със 7,9%. Средно за ЕС увеличението на почасовите разходи за заплати е 0,2% за периода, а в еврозоната е отчетено понижение от 0,4%.
 
Що се отнася до отделните сектори от икономиката, най-бърз е ръстът на почасовите разходи на труд в България в строителството – съответно 13,4% общо, 14,1% за заплати и 9,6% - за други разходи, свързани с труда.
 
Това ни нарежда на второ място в ЕС, като ни изпреварва само Кипър, където общите разходи за труд в строителството нарастват с 23,2% през второто тримесечие. Средно за ЕС увеличението е 0,2%.
 

istock
istock

В сектора на услугите общите почасови разходи за труд в България се увеличават с 4,7% за периода, като разходите за заплати нарастват с 5,3%, а другите разходи – с 1,3%. Това ни поставя в топ 10 в ЕС, като най-силно е увеличението на общите разходи в Кипър (17,6%), Румъния (9,5%) и Полша (7,2%).

Колко българи получават над средната заплата за страната

Общите почасови разходи за труд в сектора на услугите средно за ЕС е 0,2%, като се определя от ръста на другите разходи с 2,5%. Разходите за заплати намаляват с 0,4%.
 
В индустрията почасовите разходи за труд в България се увеличават с 1,7% през второто тримесечие, като от тях ръстът на разходите за заплати е 2,2%, а другите разходи намаляват с 0,8%. Средно за ЕС се отчита намаление на общите разходи в сектора с 0,7%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg