Борбата със сивата икономика не дава кой знае какви резултати. Причината е, че въпреки тенденцията на изсветляване в последната година работата на черно и плащането в пликове леко расте. 

Със своите 31.2% сива икономика през м.г. България продължава да е на първо място в ЕС. Резултатите са от анализ на Центъра за изследване на демокрацията и колегите им от университета в Шефийлд.

Данните показват още, че без договор у нас в момента работят между 4 и 10% от работниците, а 28% от работещите на втора работа не декларират доходите си. Най-застрашени от това да минат в сивия сектор са неквалифицираните служители и работници и младите хора. 

"Причините за това се крият основно във влошената икономическа и политическа ситуация", обясни Тодор Ялъмов от центъра. Сивата икономика продължава да се храни от строителите, сервизите, домашните майстори, частните учители, фризьорите и др.

Според проф. Колин Уилиамс от университета в Шефийлд трябва да се търсят комбинативни методи за справянето с проблема. 

"От практиката през последните 20-30 години става ясно, че само със законови мерки сивата икономика не може да бъде възпрепятствана. Това, което е необходимо, е комбинативен метод между създаването на по-добри условия (данъчни и административни облекчения и др.), които да окуражават компаниите и да им помогнат да изсветлят бизнеса си, както и умерени наказания от страна на държавата към сенчестия бизнес", заяви той.