От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване се обявиха против постигнатото съгласие между социалното министерство и синдикатите за прехвърляне на професионалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт.

Това означава национализация на частни пари, което е против интересите на категорийните работници, заяви председателят на асоциацията Никола Абаджиев. По думите му дружествата ще търсят съдействие от премиера за отказ от тази идея, а ако бъде гласувана като промяна в кодекса за социално осигуряване, ще заведат съдебен иск.

По данни на асоциацията към днешна дата активите на професионалните фондове са с по-голяма стойност от стойността на получените осигурителни вноски. Това означава, че фондовете се управляват добре и имат готовност да започнат изплащането на срочни пенсии на категорийните работници след влизане в сила на новите условия за тяхното пенсиониране, обясни Даниела Петкова, член на управителния съвет на асоциацията. Ето какви ще бъдат те: „Те няма да са еднакви защото пенсиите, които ние плащаме, зависят от размерите на натрупаните суми в индивидуалните партиди. Което на практика означава, че когато започнем да плащаме пенсиите, на някого можем да платим пенсия 50 лв., а на друг – 1000 лв.”

Вноските в професионалните фондове са изцяло за сметка на работодателя, обясни Петкова, като уточни, че само 0.7 процента от работещите при първа категория и още 5 процента от втора категория имат вноски за пълния десетгодишен период на осигуряване, което им гарантира висока срочна пенсия. В момента дружествата превеждат на НОИ средствата от индивидуалните партиди на ранно пенсиониращите се работници, но няма публична схема за използването на тези пари.  

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че няма да има национализация на професионалните пенсионни фондове и по закон от началото на 2011-та година пенсиите на категорийните работници трябва да се изплащат от дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. По думите му обаче синдикатите, работниците и пенсионните дружества трябва да решат, дали пенсиите да идват от професионалните фондове или да изберат друг механизъм, който да бъде регламентиран в закона.